Çilingir olmak istiyorum ne yapmalıyım?

KUCUKBAKKALKOY

Çilingirlik yaklaşık olarak 2 bin yıldır mısırlılara dayanan tarihi en eski mesleklerden biridir. Bundan daha önce kilit açmak yerine daha çok kilit yapmak ile uğraşan çilingircilik mesleği otomasyon çoğaldıkça seçilmesi zorlaşmıştır. Artık fabrikalar aracılığı ile günde on binlerce kilit yapılabilirken, çilingirlik mesleği hala neden tercih edilmektedir?

Aile mesleği olarak devam eden kişilerin mevcut olduğunu unutmamak lazım, diğer sebeplerinden biri ise bundan bir süre önce çilingirlik mesleğinde kilitleri açmak için yeterli belgeler verildi.

Otomasyon gelişmiş olsa da hala evlere gidip kilit açamayacaklarına göre ve insanlar gündelik hayatında ki yorgunlarıklarına devam ettiklerinden sürekli olarak birşeyi kaybetme durumunda bulunduklarından çoğu çilingir anahtar evde kaldı gibi çağrılardan geçimini sağlamaktadır. Böylesine uzun bir geçmişe sahip meslek kısa bir zaman da da yok olacak gibi gözükmüyor.

Çilingir olmak istiyorsanız ayrıca unutmamanız gerekir ki; insanlar anahtar kopyalama ihtiyaçlarını da çilingirecilere yaptırdıklarından daha önceden herhangi büyük bir ceza almamanız gerekmektedir.

Özellike hırsızlık ile daha önce suçlandıysanız maalesef çilingirciler odası seçimlerine bağlı olarak belge alamayacak ve iş başı yapamayacaksınız.

Çilingircilik mesleğinin zorlukları nelerdir?

Neredeyse bu sektördeki herkesin başına gelerek davalar ile uğraştığı yanlış evin kapısını açmak. Yanlış dediysek tabii ki yan daire olarak değil. Ev sahibi olarak kendini tanıtan kişi gerçekte ev sahibi çıkmazsa ve asıl sahibi sizi kapıyı açtığı için şikayet ederse anında dava açılıyor. Tabii ki kişi yanında tapu veya evin onun olduğunu doğrulayacak herhangi bir şey bulundurduğunda işler daha da kolaylaşıyor fakat anahtarı evde kalan biri genellikle yanında tapu da taşımıyor. Bu gibi durumlarda komşularına sorabilirsiniz.

İş olarak en zor işlerden birisi ise anahtar kapıda kaldı ise gerçekleşmektedir. Çünkü kalan anahtarı çıkarmanız gerekecek ve kilidi açmanız gerekmektedir. Bunun yanısıra sizi çağıran kişinin isteğine bağlı olarak bir de anahtarı olmadan anahtar kopyalama yapmanız gerekmektedir. Bu durumda en mantıklı olan çözüm kilit göbeği değişimi olmasına rağmen para vermek istemeyen insanlar için maalesef bu gerçekleşmemektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir